Kako do savršenog title taga


Za početak ćemo se upoznati sa definicijom title taga; title tag je HTML element koji definira naslov stranice.

Title tag se ne vidi na samoj stranici, za posjetitelja stranice title tag je vidljiv u samom vrhu taba.

title-tag

Ukoliko pogledamo HTML kod, title tag ćemo pronaći pri vrhu, unutar HEAD dijela samog HTML koda. U nastavku možete vidjeti primjer implementacije:

<html>
<head>
<title>INTERNET MARKETING d.o.o.</title>
</head>
<body>
<H1>Naslov</H1>
<p>Sadržaj</p>
</body>
</html>

Naravno ovaj primjer implementacije je osnovan, tj. Vi ga vjerojatno nećete nikada ni vidjeti, osobito ukoliko Vaše stranice pogoni CMS sustav, koji će se vam unutar samo interfacea ponuditi mogućnost definiranja title taga.

Pored definiranja naslova stranice, title tag ima izrazito veliku važnost za SEO. A da je to stvarno tako govori i to da Google koristi title tag u rezultatima pretraga na svojoj tražilici. Dolje na slikovnom primjeru možete vidjeti kako to izgleda za upit “Cipele”:

 

title tag primjer

Ukoliko title tag kreirate za SEO morate paziti na nekoliko stvari:

  • Optimalna dužina title taga je 55 znakova (skupa sa razmacima).
  • U title tag je potrebno unijeti i ključne riječi za koje želite visoke pozicije u Google tražilici. No, nemojte biti spamer i pretrpati title tag ključnim riječima. Title tag napišite prirodno, u okviru 55 znakova sa jednom do dvije ključne riječi. Još jednu stvar morate znati a to je da su mnogi SEO eksperimenti su pokazali kako je za SEO bitno ključnu riječ staviti na početak title taga.
  • Title tag mora biti unique. Što znači kako svaka stranica mora imati svoj, posebno kreiran title tag.
  • Nemojte misliti kako ste sigurni od dupliciranja title taga ako ga ostavite praznog. Ta praksa Vam neće nimalo pomoći u zadobivanju dobrih Google pozicija.
  • Isrtaživanja su također pokazala kako je naziv brenda iznimno bitan za visok CTR (click through rate) kod poznatijih tvrtki. Stoga razmislite o korištenju Vašeg brenda u title tagu.
  • Za određene industrije je korisno u title tag unošenje i samog telefonskog broja. U tom slučaju vas Vaši kupci mogu direktno nazvati bez potrebe za posjetom Vaše stranice.

Google search consola pokazuje ukoliko postoje problemi sa title tagovima na Vašim stranicama. Ova opcija se nalazi u dijelu koji se zove “HTML poboljšanja”.

 

Ukoliko se prilikom kreiranja title taga budete držali gore navedenih savjeta vaš title tag će biti konkurentan, te će svakako imati velik utjecaj na donošenje posjeta Vašim stranicama.Što smo još pisali…


Kontaktirajte nas odmah

croimarketing
095 44 23 444
info@hr-seo.com
CroInternetMarketing