Kako zaraditi online (posao freelancera)


Nezaposlenost je velika a pronaći posao u Hrvatkoj nije lako, to je jasno kao i to da se ET vratio kući. Ali posla ima, samo treba znati gdje ga tražiti, a naravno da morate imati i potrebna znanja i vještine. Ovim člankom želimo pomoći svima Vama koji tražite posao sa željom da ćete ga i pronaći te postati jedan od freelancera. Freelanceri su neovisni i rade kada žele, bez šefa koji im štopa vrijeme provedeno na poslu. Postati freelancer je lako, registracija na dostupnim servisima je brza a plaćanje je jednostavno i moguće putem Paypala. Od alata Vam za početak treba računalo i veza sa internetom, što u današnje vrijeme vjerujem ima svaki dom u Hrvatskoj. Daljnji alati ovise o onome što radite, a uglavnom su vezani za razna software rješenja.

Kada se registrirate na nekoj od Freelancer stranica i pronađete željeni radni zadatak, razmislite o tome možete li taj zadatak kvalitetno i učinkovito uraditi. Za svakog je poslodavca bitno da je posao urađen kvalitetno i u što je moguće kraćem roku, a tako je i na Freelancer stranicama. Ukoliko ne možete neki posao odraditi, naš je savjet da ga ni ne uzimate, zato što ćete na sebe navući bijes poslodavca koji će o Vašoj (ne)sposobnosti svakako ostaviti feedback, a što će naravno umanjiti šanse za rad na drugim projektima.

Sigurnost plaćanja je na svim stranicama zagarantirana, i tu ne možete biti prevareni. Na početku projekta poslodavac ostavlja depozit koji će ili po obavljanju posla ili u ratama za vrijeme rada biti prebačen na Vaš račun.

Znajući sve ovo nije ni čudno što je sve više ljudi koji ne traže poslove u uredima u kojima moraju sjediti 8 sati, već se odlučuju na ovaj način zarađivati za život. U 2013 godini na primjer 87% Britanskih top diplomaca vidi Freelancing kao privlačnu karijeru.

Još je jedan podatak zanimljiv, a koji Vas može potaknuti na Freelancing, prema Business Insideru, u 2014 će poslodavci potrošiti $930 000 000 na najam Freelancera. Trend angažiranja Freelancera u svijetu svake godine raste, što je i logično imajući u vidu fleksibilnost angažiranja radne snage koja je dostupna poslodavcima.

U nastavku teksta ćemo analizirati nekoliko stranica koje Vas mogu povezati sa potencijalnim poslodavcima.

Iwriter
http://www.iwriter.com/

Iz naziva se da zaključiti kako je ovo mjesto gdje možete ponuditi svoje piši/briši usluge. A pisati možete od običnog paragrafa teksta od 150 riječi pa do rada na ebook projektima.

Sadržaj se piše na Engleskom jeziku, a ako ne vladate tim jezikom, slobodno skočite na sljedeću stranicu koju ćemo navesti.

Kada govorimo o pisanju na Engleskom jeziku htio bio naglasiti jednu stvar a to je da ne pokušavate pisati ukoliko Vaše vještine baratanja Engleskim jezikom nisu na zavidnom nivou. Razlog je taj što svaki pisac može biti ocijenjen od strane naručitelja posla, a ako dobijete nekoliko negativnih ocjena, karijera na toj stranici je za Vas završena. Sustav ocjenjivanja je obostrano dobra stvar, sa jedne strane poslodavci su u mogućnosti odabrati najkvalitetniju moguću osobu za obavljanje posla koji nude, a kvalitetni ponuđači usluga će se lako izfiltrirati u odnosu na one koji fušare i loše obavljaju posao.

Dnevnog ograničenja u broju pisanih članaka nema, a iznos zarade koji Vama ostaje je 81% od ukupne cijene članka.

Freelancer
https://www.freelancer.com/

Stranica sa preko 11 milijuna korisnika, a i Vi možete biti jedan od njih ukoliko posjedujete neke od sljedećih vještina:

  • web design
  • pisanje
  • programiranje
  • unos podataka

Ovisno o kompleksnosti projekta raste i zarada. Postotak koji ostaje servisu se kreće od 3% – 10% ili fiksni iznos u dolarima $3-$5, a uzimaju Vam ono što je veće.

oDesk
https://www.odesk.com/

Jednako kao i Freelancer.com, oDesk čini ogromna zajednica freelancera, koji samo čekaju na nove projekte. A kada govorimo o poslodavcima na oDesku ih je preko 1 milijun. Projekti mogu biti mali za koje će Vam trebati sat/dva ili gigantski na kojima ćete raditi mjesecima. A naravno veličina projekta definira zaradu. Odeskova provizija je okruglih 10%.

Lista poslova koji se mogu raditi je prilično šarena, a dostupna je na https://www.odesk.com/o/profiles/,gdje ćete vjerujem lako pronaći nešto za sebe, te početi zarađivati online.

Elance
https://www.elance.com/

Najstarija i jedna od stranica za ponudu poslova kojoj se najviše vjeruje. Lansirana je 1999 godine, a do sada je na njoj zarađeno $1,109,214,045. Nije malo novaca, zar ne!? Od fascinantnih brojki je i ta da je u zadnjih 30 dana postavljeno više od 112 000 poslova. A zajednica okuplja više od 3 milijuna freelancera.

Elance naknada iznosi 8,75%, a dodaje se na dogovorenu cijenu projekta i plaća je poslodavac.

Listu poslova provjerite na ovoj adresi https://www.elance.com/q/find-work

elance-poslovi

Elance – broj poslova po godinama

freelancer-zarada

Elance – zarada po godinama

People Per Hour
http://www.peopleperhour.com/

Relativno mlada stranica, osnovana 2008 godine je mjesto gdje ćete moći raditi široku lepezu poslova, sukladno Vašem znanju i vještinama. Trenutno zajednica okuplja 642 731 freelancera. A kada govorimo o provizijama stvari su sljedeće:

Za sav posao čija je cijena veća od €210 plaćate 3,5% proviziju (bez poreza), a na prvih €210 se plaća 15% (bez poreza). Minimalna naknada po računu je 1 funtu bez poreza.

Fiverr
http://www.fiverr.com/

Najveće tržište za ponudu malih/jeftinih usluga sa cijenama od $5. Iako se $5 čini malom zaradom, to i nije tako u praksi, ukoliko je potražnja za onim što baš Vi znate i možete velika. Svakako je Fiverr mjesto gdje možete zaraditi svoju mjesečnu plaću. Provizija za Fiverr je fiksna i iznosi $1.

Fiverr je stranica kroz koju treba proći, a možda dobijete i neku ideju kada vidite što sve drugi rade.

Mi ćemo ovdje stati sa listom stranica gdje možete raditi i zaraditi online, a ukoliko Vam se ne sviđaju navedene stranice poslužite se Vašom omiljenom tražilicom i pronađite mjesto gdje ćete možda svoj hobi pretvoriti u način zarađivanja za život.

Komentari