Link building danas


Vjerojatno svi znamo kako je link building najvažniji dio svake SEO kampanje. Naravno, bitno je dobro odraditi i druge dijelove SEO kampanje kao što su; istraživanje ključnih riječi, podesiti sadržaj, te uraditi dobar onsite SEO. Ali kada završite sa svim tim, ostaje Vam jedino link building, zadatak koji se ponavlja iz mjeseca u mjesec i koji nikad nema kraja. Naravno postoje razdoblja kada ćete smanjiti rad na link buildingu zato što ste postigli cilj, ali čak i da zaustavite link building kampanju na godinu dana na primjer. Konkurencija Vas je vjerojatno dostigla, a možda i prestigla, te Vam je ponovno potrebno malo vjetra u leđa sa svježim setom linkova.

I tako…. linkova nikad dosta. Razlog, internet i web stranice se ponašaju kao živi organizam, rastu, dostižu svoj vrhunac, stare i smanjuju se. Gledajući web stranice biološki, razumljivo je i to da starenje/degradacija jedne web stranice naravno utječe na druge stranice sa kojima je ta stranica povezana baš putem linkova. Degradacijom stranice linkovi gube vrijednost, te stranicama na koje linkaju ne daju dovoljno “link juice”. Kada se to dogodi nekolicini stranica koje linkaju na Vas dolazi do pada u pozicijama, a što vuče za sobom i pad u organskim posjetama.

I to je trenutak kada ćete morati ponovno udahnuti život svojoj link building kampanji. Drugi je razlog u Vaši konkurentima, koji nikada ne spavaju. Dok ste Vi uživali plodove uspješne link building kampanje, oni su radili, i Google ih je nagradio boljom pozicijom od Vaše. Brzom reakcijom, ovo ne mora biti dugoročan problem. Vi ćete pokrenuti link building kampanju, te se vratiti na mjesto koje i zaslužujete.

Iz gore navedenog vidimo kako je lnk building i dalje važan, a tako će ostati još dugo vremena. Ako razmislimo logički, link building je neizbježan za Google algoritam. Svaka stranica može ispolirati onsite tehničke elemente, i što bi se dogodilo kada Google ne bi uzimao u kalkulaciju linkove. Svi bi bili na prvoj poziciji? Da, ali malo teže. Iz tog razloga sam mišljenja kako će link building ostati sa nama još dugo, dugo vremena.

Naravno, link building evoluira, ono što vrijedi danas, možda sutra više neće, čak će možda ugroziti stabilnost Vaše stranice i visoke pozicije na tražilicama. Zato je važno biti u toku, informirati se, učiti i rasti zajedno sa internetom.

Potrebno je znati kako nije svaki link isti, a za dobre pozicije je bitna link kvaliteta a ne kvantiteta. Što znači kako ne postoji magična formula po kojoj stranica sa najvećim brojem linkova ima i najbolje pozicije (bilo pa prošlo).

Kako prepoznati kvalitetan link?

Da li je link dobar ili ne, uglavnom je vidljivo već samom posjetom određene stranice. Zapitajte se, vjerujete li onome što piše na toj stranici, izgleda li Vam OK. Pogledajte kakvo je stanje sa signalima sa društvenih mreža. Imaju li aktivne kanale na nekoj od mreža. Ako imaju, kakvo je stanje, prazan kanal ili redovito ažuriranje, te kakav je feedback zajednice. Također pogledajte sidebar i footer. Što se nalazi tamo, jesu li to generalne informacije, ili liste linkova. Ukoliko je u pitanju blog, ima li omogućene komentare, ako ima, jesu li u pitanju spamm komentari stari nekoliko godina, ili se vidi kako su komentari relevantni, te pokazuju kako se komentari skupa sa stranicom ažuriraju. I za kraj što je sa dizajnom? “Raspada” li se stranica negdje, npr. Top meni je pretrpan kategorijama.

Dizajn greške
Greške vidljive u dizajnu

Vrhunski link builder prepoznaje već po ovim elementima koja je kvalitete linka, te nije potrebno ulaziti u analizu drugih čimbenika kao što je na primjer autoritet domene.

Ako je stranica zadovoljila vizualnu procjenu, idemo dalje sa metrikama. Da vidimo koliko je stranica stvarno jaka.

Autoritet stranice

Autoritet stranice/domene se do prije nekoliko godina mjerio “page rankom”, bio je javno dostupan, iako se ažurirao u pravilu 4 puta godišnje.

google-page-rank
Google page rank

No, page rank nije nestao iako ga je Google prestao javno prikazivati. On je i dalje sastavni dio Google algoritma, te se kao i prije kalkulira na dnevnoj bazi.

U nedostatku Google metrike možete se poslužiti sa:

metrike

Iz ovoga se jasno da zaključiti kako je link sa index.hr na primjer puno jači od linka sa domene blogera koji je tek počeo sa radom.

jaka-slaba-stranica

No ipak, ukoliko i domena malog/običnog blogera nije spamerska, link na njoj nije za baciti, te će Vam svakako pomoći u SEO kampanji. A uvijek je moguća i refferal posjeta. Do koje ne bi došli da nema linka.

Tematska povezanost

Na kvalitetu utječe i tematska povezanost. Tj. više vrijednosti donosi link sa stranice koja je tematski povezana, nego link sa totalno različitom tematikom. Vrijedi napomenuti, a također je bitno za naše stranice na Hrvatskom, a to je jezična povezanost. Tj. linkovi sa Engleskih stranica na primjer nisu jednako vrijedni kao linkovi sa Hrvatskih stranica. Zanimljvo je da nećete pogriješiti sa drugim nama srodnim jezicima, Bosanskim ili Srpskim.

Pozicioniranje linka

Gdje se link nalazi je slijedeći čimbenik kvalitete. Spomenuli smo vizualnom procjenom o lošoj kvaliteti stranice govore i liste linkova u sidebaru ili footer. Stoga je za kvalitetu bitno da se link nalazi unutar srodnog teksta, a ne bačen na dno u footer na primjer. Ovo će linku dati organski izgled (iako to u slučaju link buildinga nije), a što će naravno imati utjecaja na sigurnost Vaše web stranice od Google Pingvin kazni.

smjestenost-linka
Dobro smješten link

 

lose-pozicioniran-link
Loše pozicioniran link

Anchor tekst

Anchor text, ili riječ preko koje je postavljen link je jedan od čimbenika koje Google koristi za pozicioniranje. Ovo je još jedan element u nizu koji su spameri u prošlosti koristili. Ukoliko Vam je na primjer ciljana ključna riječ bila “hoteli Split”,  jednostavno ste trebali radili sve linkove sa tim anchor textom. Ali, Google je stao na kraj i ovoj taktici, te je sada opasno “forsirati” jedan te isti anchor text. U redu je upotrijebiti ga nekoliko puta, čisto da kažete Google tražilici o čemu se radi Vaša stranica, no rizično je konstanto ponavljanje jednakog anchor texta. Način na koji ćete koristiti anchor text je prirodan, onako kako bi i trebao biti unutar jednog organskog članka na primjer. A uvijek možete i koristi Vaš anchor text u kombinaciji sa drugim riječima koje će se fino uklopiti u rečenicu. Npr. “Najbolji hoteli Split” ili “Hoteli Split u centru”…

Google također koristi i riječi koje su u neposrednoj blizi anchor texta kako bi dobio što više detalja o samoj web stranici koja je linkana. Stoga je dobra taktika prilikom pisanja dodatno “pojačati” anchor tekst.

susjedstvo-linka
Riječi u okruženju linka

Do follow/No follow linkovi

Link naravno mora biti do follow kako bi imao SEO vrijednost. Atribut no follow (rel=”nofollow”) govori tražilici da ne želite dati SEO vrijednost linku. Iz toga se naravno izvlači zaključak kako je takav link bez vrijednosti u link building kampanji. No ipak, ako je takav link na izuzetno posjećenoj web stranici, može Vam donijeti referal posjete, za koje je također moguće ostvarivanje konverzije.

Link building metode

Metoda 1: Spominjanje brenda

Događa se da kada netko piše o Vašem brendu ne kreira link na Vašu web stranicu. Razlozi mogu biti razni. No, tu je prilika za novi link. Jednostavno kontaktirajte web stranicu na kojoj ste primjetili ovaj ”problem” i pitajte da linkaju na Vas. Vidjet ćete kako je većina webmastera voljna učiniti to.

Kako pronaći ovakve link prilike? Pomoću Google tražilice u tražilicu unesite:

 • ime brenda sa navodnicima. Npr. “Internet marketing”
 • Naziv web stranice
 • “Naziv web stranice”
 • inurl:hr “Naziv web stranice”
 • “Naziv web stranice sodređeni proizvod”
 • “Ime klijenta”

Metoda 2: preuzete slike

Slično kao i prethodna metoda, s tim da se ovdje radi o slikama sa Vaših stranica koje je netko objavio na svom blogu na primjer.
Od pomoći Vam može biti reverse image search Chrome extenzija
https://chrome.google.com/webstore/detail/reverse­image­search/pnbjgbjnfhgmgndhgipcgdjjjagi hbkh?hl=en
Otvorite Vašu web stranicu, desnim klikom, klinite na sliku koju želite tražiti, npr. logo, te iz padajućeg menija odaberite ovaj alat.

Metoda 3: Istraživanje konkurencije

Pustite konkurenciju neka radi za Vas. Ovdje možete pronaći prave dragulje, odlične linkove. Za početak, prikupite si listu konkurenata čije linkove želite analizirati. Nakon toga će Vam biti potreban neki od alata koji će Vam pokazati konkretne linkove. Moja je preporuka Ahrefs ili MajesticSEO.

Za bolje rezultate kombinirajte linkove nekoliko konkurenata odjednom u jednu excel tablicu. Nakon toga započnite sa izbacivanjem onoga što ne valja iz tablice. To će prvo biti no follow linkovi (što će Vam ovi alati odmah i obilježiti). Nakon toga, započnite sa kreiranjem liste domena koje ćete kontaktirati. Dobar start je provjera da li na nekoj domeni nekoliko klijenata ima link. Ako je odgovor na ovo potvrdan, to znači kako je link lako dobiti, i da je to dobar kandidat. Naravno, prvo provjerite da li je ta domena OK za Vaš link, tj. Da li zadovoljava white hat pravila. Moguće je da su odlični linkovi sakriveni, tj. da ih ima samo jedan konkurent, stoga nemojte samo provjeravati domene gdje nekoliko konkurenata ima link, nego provjerite sve. Ovo je posao koji zahtjeva dosta vremena, ali se svakako isplati.

Nakon što ste kreirali listu domena gdje želite link, započeti ćete sa postavljanjem linkova. Ovo može biti putem outreach emaila, registracijie i dodavanja podataka Vaše tvrtke (ukoliko je u pitanju direktorij)…

Kada smo na ovoj temi, vrijedi napomenuti kako istraživanje linkova ne mora biti primjenjivo samo na konkurente. Link prilike se mogu pronaći i kod drugih Vama srodnih stranica.

Metoda 4: guest posting

Vjerojatno ste čuli kako je guest posting mrtav. E pa nije, ako se dobro radi. A kako se to radi, nastavite čitati.

Poanta guest postinga je u pretpostavci, da običnom vlasniku bloga uvijek treba svježeg sadržaja. I tu dolazite na scenu Vi, sa svojim odličnim člankom u koji ćete ubaciti Vaš link. E, kad bi samo stvari bile baš tako lagane. Taj običan bloger je vjerojatno već lud od milijun guest post zahtjeva koji mu se svakodnevno šalju, a ako mu pristupite na loš način vjerojatno će Vaš zahtjev biti obrisan bez da je i pročitan.

Ali, krenimo iz početka… Prvo korak je kreiranje liste domena koje ćete i kontaktirati. Taj korak je najbolje započeti jednostavno, koristeći Google tražilicu.
Za početak možete početi sa najlakšim upitom:

 • “Ključna riječ” + “pišite za nas”

Ali, ovo Vam neće biti dosta, te ćete htjeti nastaviti dalje na:

 • Ključna riječ “guest post prilike”
 • Ključna riječ “autor članka”
 • Ključna riječ “članak napisao”
 • Ključna riječ “pišite za nas”
 • Ključna riječ “pošalji članak”
 • Ključna riječ “naši autori”
 • Ključna riječ “submit post”
 • Ključna riječ “post napisao”
 • Ključna riječ “predloži članak”
 • I tako dalje, do sada ste već skužili šablon…

Drugo mjesto gdje možete pronaći dobre prilike je na drugim blogovima. Neki bloggeri se vole hvaliti sa listama članaka koji su im objavljeni. Ove liste su pravo blago, a Vi ćete jednostavno krenuti po listi i vidjeti što se od toga da iskoristiti za Vas. Kako pronaći ovakve blogove, kroz Google tražilicu, koristeći slijedeće upite:

 • Ključna riječ “moji članci na drugim blogovima”
 • Ključna riječ : “guest post”
 • Ključna riječ “moji guest postovi”
 • Ključna riječ “članci na drugim stranicama”
 • Ključna riječ “Suradnja sa”
 • Ključna riječ “stranice za koje pišem”

Treće mjesto su social media kanali. Jednako kao što se blogeri vole hvaliti na svojim blogovima, oni to rade i na društvenim mrežama. Počnite ih pratiti kako bi vidjeli gdje dobivaju linkove. Pored blogera, počnite pratiti i link buildere drugih agencija, oni se također vole hvaliti onim što su uradili, a time će Vam uvelike pomoći. Za pronalazak ovakvih blogera, morati ćete se koristiti tražilicama social media kanala koji ćete koristiti za praćenje, ali jednako kao i za dolazak do blogova, i ovdje ćete pretraživati pomoću Vaše ključne riječi.

Četvrta taktika je preko reverse image searcha. Pronađite guest bloggere čije članke želite dobiti, te uradite reverse image search na njihovu profilnu fotku. Profilnu fotku ćete potražiti na slijedećim mjestima:

 • O nama stranici
 • Ispod članka u info sekciji o autoru članka.

Koristeći ovih nekoliko taktika dolazite do liste domena koje ćete kontaktirati. U slijedećem koraku bitno je prosijati trule domene, od onih finih zrelih, idealnih za Vaš link. Zavrnite rukave te izbacite sve što ne valja. Za ocjenjivanje koristite princip koji smo opisali u dijelu o kvaliteti domena.

Nakon toga vrijeme je za outreach. Ili ako ocijenite da Vam je do linka na određenoj domeni baš jako stalo, možete malo drugačije krenuti. Npr. pratite vlasnika na društvenim mrežama i sprijateljite se s njim, kvalitetnom komunikacijom. Nakon toga, jednom kada mu pristupite sa link requestom, šanse za objavljivanje posta su uveliko podebljane.

A kako pristupiti drugima, kojima se nismo ulizivali. Bitna je stvar jedinstveni pristup, ukoliko idete automatizmom i šaljete isti upit svima, šanse za uspjeh nisu male, već nepostojeće. Stoga, proučite stranicu koju ćete kontaktirai, možda tamo negdje već postoji stranica gdje je opisano ono što je poželjno od budućeg guest blogera, te se možete voditi tim pravilima. Saznajte tko je iza stranice, ime vlasnika, ili editora, kojemu ćete se direktno obratiti u Vašem upitu.

Kada imate više informacija o samom kontaktu za određenu domenu, razmislite o temi koju ćete ponuditi. Ovdje stvarno morate biti kreativni, dobro proučitite prethodne postove na toj domeni, kako na primjer ne bi ponudili nešto što već postoji kod njih.

Nemojte:

 • Predlagati teme o kojima su pisali
 • Predlagati teme koje nisu aktualne
 • Predlagati teme koje nisu za njih zanimljive, niti tematski povezane

Ok, imamo i temu, i sad idemo na sam kontakt. Već smo spomenuli kako ovdje ne smijete biti automatizirani. Stoga, već sam subject emaila mora biti dovoljno zanimljiv, kako Vaš email ne bi odmah bio obrisan, čak i prije otvaranja. Jedan od mailova koji je kod nas prošao:

Pozdrav [ime webmastera],

Već neko vrijeme pratim tvoj blog [ime bloga], što si vjerojatno primjetio prema mojim komentarima, npr. [članak]. (odličan članak).
Razlog ovog email je u želji da doprinesem tvom blogu u vidu guest posta.
Nekoliko ideja mi je već palo na pamet:
[Ideja 1] [Ideja 2] [Ideja 3] Članak će biti zanimljiv sa pregršt korisnih informacija.
Prilažem I nekoliko već objavljenih članaka na drugim blogovima, kako bih te uvjerio u kvalitetu mog pisanja:
[članak 1] [članak 2] Srdačan pozdrav,
[Vaše ime]

Kao što vidite email je kratak i jednostavan sa nekoliko predloženih tema, te referencom na kojoj se može vidjeti kvaliteta koju blog može očekivati.

Za veće šanse objavljivanja posta držite se slijedećih pravila:

 • Započnite sa nečim specifično vezanim za njihov blog
 • Email neka bude sažet, nemojte u njemu napisati knjigu 🙂
 • Odmah predložite temu, ili nekoliko tema
 • Kada budete imali objavljeno nekoliko dobrih članaka, navedite ih kao referencu

Ukoliko je kontakt uspio, i odobreno Vam je objavljivanje, ostaje Vam pisanje članka. Kod pisanja članka, obratite pozornost na upute (ukoliko one postoje) ukoliko ne, vodite se za ovih nekoliko pravila:

 • Linkajte druge autoritativne web stranice
 • Linkajte na druge kvalitetne rasurse unutar same web stranice
 • Priložite relevantne slike

Kada je članak objavljen svakako se zahvalite.

Što ako imam loših linkova?

Ovo su možda linkovi zaostali iz godina kada su trenutne metode koje su black hat bile dozvoljene. Svakako pogledajte koliko su loši linkovi. Ako su na stranicama koje su preloše, npr. Stranice na kojima je ogroman broj linkova, te linkaju na gambling, porn ili payday loans stranice, onda taj link svakako morate ukloniti, ili ga dodati u disavow dokument. Ako je link relativno loš, možete ga i ostaviti. No, pazite da loših linkova nemate previše. Google će Vam tolerirati jedan dio loših linkova, no, ukoliko oni prevladavaju, svakako ste u problemu, te Vam slijedi veliko čišćenje.

Za kraj, vrijedi dodati da je poželjno pratiti linkove koje ste kreirali. Može se dogoditi kako je link slučajno obrisan, ili je stranica postala nepoželjna za Vaš link. Ova dva razloga su vjerujte mi dovoljna za praćenje toga što se događa sa Vašim linkovima.

Praćenje dolaznih linkova je također poželjno zbog loših linkova koje će možda Vaši konkurenti raditi prema Vašim stranicama. Jako je bitno na vrijeme primjetiti ovu strategiju, te svaki loš link ubaciti u disavow file.croimarketing
**
**
CroInternetMarketing