Link building (kako ga ne raditi)


U ovom članku ćemo se pozabaviti temom, old school link building metoda. I naučiti ćemo kako link building ne treba radititi. Nekada davno su ove metode bile garancija za brz uspjeh, ali danas su stvari puno drugačije… Naravno, na Vama je odluka hoćete li me poslušati ili ne.

Link building metode kroz koje ćemo proći u ovom članku su spammerske, i dovest će Vas do Google kazne. A ako se to dogodi, možete reži bye, bye svojoj web stranici, i slobodno započeti novu. Razlog je taj što je oporavak od takve vrste kazne težak, te zahtijeva puno vremena i truda. Truda na način da ćete morati skloniti sve linkove koje ste napravili. A to nekada nije 100% izvodivo, a nekada ćete čak morati i platiti za sklanjanje linka. Stoga, držite se link building metoda koje su “White hat”, odnosno u skladu sa Google smjernicama sigurne optimizacije.

Dosta je bilo okolišanja, idemo na link building…

Forum Spam

Do ovog linka se dolazilo jednostavno, samo ste morali pronaći forum, u to vrijeme čak ni tema nije bila bitna, i ubaciti svoj link u potpis. Nakon toga zavrnete rukave i komentirate  gdje stignete.

Spam komentari

Još jedna laka a odlična strategija za dobivanje linka. Pronađete blog koji ima omogućenu opciju za komentiranje i kod koga komentari nisu no follow, te odvalite komentar tipa “Odličan blog, super su ti boje :)”. Vaš link ide preko imena, koje je često bilo tipa “Auto dijelovi” ili nešto slično.

Blog mreže

Blog mreže su neko vrijeme bile unosan posao za one koji su prodavali linkove. Setup išao od jednostavnog do kompleksnog. Jednostavniji je bio na način da Vaše blogove iz mreže međusobno povežete, kako bi page rank dobile sve stranice. Ovaj način je Google lako detektirao, šablon je prejednostavan i očit. A kada imate web stranicu koja je linkana sa svih blogova jedne mreže, e onda imate stranicu koja je pala sa tom mrežom.

Kompleksniji način umrežavanja je bio da međusobno ne povezujete blogove, već da page rank crpite za svaku stranicu izvana. Ali to Vas vuče u druge probleme, kao što je veći financijski izdatak, a drugo je vjerojatnoća da page rank izvor dobivate sa stranice koja je lako prepoznatljiva po prodaji linkova, što je opet recept za propast.

Article direktoriji

I danas još uvijek postoje web stranice na kojima postoje sve moguće kategorije koje je ljudski mozak smislio. Na kojima je proces registracije  jednostavan, a nakon čega je na Vama da objavite svoj članak, koji je uglavnom smeće, bez ikakve vrijednosti za čitatelja, a u koji ćete ubaciti link (ili linkove) prema svojoj web stranici. Ovakve web stranice već u imenu svoje domene imaju “article ovo ono”, tako da ćete ih lako prepoznati, ukoliko ste zainteresirani za ovaj način link buildinga.

Niskokvalitetni press release

Proces je sličan kao i za gore navedene Article direktorije. Radi se o web stranici na koju možete besplatno postaviti neograničen broj Vaših objava, koje nitko ne kontrolira, i u koje možete ubaciti koliko god linkova želite.

Sitewide linkovi

Ova vrsta linkova je plaćena, a link se postavlja ili u footer, ili u sitebar. Anchor text je na Vama, a u društvu će Vam vjerojatno biti mnogi porn i gambling linkovi (čisto da Vaš link ne bude usamljen). Nije potrebno spominjati  kako Google ovakvu vrstu linkova lako detektira, te po potrebi poduzima akcije, kako prema stranici koja prodaje link, tako i prema onima koji kupuju link na toj stranici.

Miksanje anchor teksta i ostatka članka

Ovo je nešto što i dan danas viđam kada nam dođu klijenti na kojima su radili neki od naših konkurenata. Radi se o članku koji je kreiran article spinnerom (software koji od nekoliko članaka napravi tisuće novih “unique” članaka), te postavljen na besplatan blog, npr wordpress.com E sad, budući da je ciljani anchor tekst na Hrvatskom, u taj divni spinani članak odjednom uleti riječ kao što su “cipele” a preko teksta link prema divnoj Hrvatskoj web stranici. Link building taktika koja je recept za (ne)uspjeh. Ali kao što sam rekao i dalje prisutna kod nekih.

Redirekcija isteklih domena

Posljednja taktika nije bila za one plitkog džepa. A strategija je išla otprilike ovako; morali ste se pretplatiti na neke od stranica koje dnevno pokazuju domene koje su tek istekle. Nakon što Vam se svidi neka od domena (vjerojatno zato što ima ogroman broj dolaznih linkova, od kojih su neki čak i .edu (WoW)), domenu kupujete, te je smještate na hosting. Nakon toga kreirate .htaccess 301 redirekt prema Vašoj stranici i posao je gotov. Malo skuplja taktika zato što ste morali biti pretplaćeni na stranicu koja daje listu domena, pa kupovati domenu, te opet hosting. I kada si tako prikupite recimo 100 domena, dođete do finog troška.

To bi otprilike bio sažetak za nekoliko link building taktika koje ne preporučamo. U jednom od narednih članaka ćemo proći kroz link building taktike koje su u redu. A na Vama je da odlučite kakve linkove ćete raditi prema Vašoj stranici.

 

 

Komentari