Link building taktika Istraživanje konkurencije


U prošlom članku smo razmotrili nekoliko zastarjelih link building taktika koje ne preporučamo koristiti. A u ovome ćemo razmotriti link building taktiku istraživanja konkurencije, koja će uvijek biti preporučljiva. Ova taktika je napredna te zahtjeva detaljno istraživanje i pripremanje. Ako taj dio dobro uradite, očekujte uspješnu link building kampanju.

Istraživanje konkurencije

Istraživanjem linkova konukrenata ćete dobiti linkove koji su vjerojatno laki za napraviti. Naravno nije ni svaki link konkurenta dobar, stoga obratite pozornost na to da ne kopirate loše linkove, nego samo dobre, one koji su dugoročno sigurni. Ako Vam se neki od linkova konkurenata čini lošim, onda to vjerojatno i jeste, stoga ga najbolje zaobiđite.

Za početak, prikupite si listu konkurenata čije linkove želite analizirati. Nakon toga će Vam biti potreban neki od alata koji će Vam pokazati konkretne linkove. Moja je preporuka Ahrefs ili MajesticSEO. Ili još bolje ako Vam budžet to dopušta, koristite oba ova alata. Ako si ne možete priuštiti oba ova alata, slobodno odaberite jeftiniji MajesticSEO koji mjesečno košta 49,99€ za razliku od Ahrefsa sa paketima počeviši od 99$.

majesticseo

ahrefs

Za bolje rezultate, nemojte analizirati jednog po jednog konkurenta, već prikupite linkove svih konkurenata u jednu excel tablicu. U tablicu pored generalnih kolona: link, anchor text, konkurent, dodajte i kolone: domena, vrsta linka, te dobar/loš. Ove tri kolone će Vam omogućiti lakše sortiranje rezultata.

Primjer exporta linkova za Ahrefs možete preuzeti ovdje ahref sprimjer.

U primjeru ćete vidjeti kako Ahrefs daje dosta informacija, čak Vam pokazuje i kvalitetu domene (Domain Rating). No, svakako preporučam da domene ručno provjerite, zato što se može dogoditi da link postoji na novoj domeni, koja još uvijek nije dobila ocjenu koju zaslužuje.

Iz primjera je vidljivo i da su no follow linkovi označeni, koje možete odmah izbaciti sa liste. Ovo je svakako korisna opcija, koja će Vam olakšati ručnu provjeru linkova.

Kolona domena (koju ćete sami dodati) će Vam omogućiti da lako vidite ako nekoliko konkurenata ima link na istoj domeni. Ovo naravno znači kako je ovaj link lak za dobiti, te ga svakako imajte u vidu, ako zadovoljava kriterije kvalitete.

U kolonu vrsta linka ćete ručno unositi podatak o tome kakav je ovo link, da li je u pitanju guest post, direktorij, komentar… Vjerojatno ste do sad zaključili kako ćete do ovog podatka vjerojatno morati doći ručno, tj. posjetom stranice na kojoj se link nalazi.

Kolona dobar/loš se odnosi na konačnu ocjenu, tj. vrijedi li na tu domenu postaviti link ili ne.

Primjer sređene tablice iz Ahrefsa možete preuzeti ovdje ahrefs primjer sreden. Podaci koje vidite u tablici su radnom, tj. nisu provjereni, već su navedeni informativno.

Nakon što ste završili sa pregledavanjem svih ovih linkova, te kreirenjem konačne liste web stranica gdje ćete zatražiti link, na Vama je da zavrnete rukave i započnete sa kontaktiranjem web stranica.

Iako se ovo istraživanje zove istraživanje konkurencije, Vi naravno ne smijete biti ograničeni samo na istraživanje konkurenkurenata. Svaka druga web stranica koja Vam je tematski bliska je dobar početak za dobivanje fine liste potencijalnih link prilika. Čak i iz samog exporta koje će Vam dati Ahrefs ili MajesticSEO moguće je pronaći domene koje vrijedi provjeriti.

Sretno istraživanje konkurencije!
Što smo još pisali…


Kontaktirajte nas odmah

croimarketing
095 44 23 444
[email protected]
CroInternetMarketing