SEO optimizacija WordPress web stranica


Za sve koji nisu tehnološki potkovani, SEO tehnička optimizacija se može činiti teškom i neizvodivom. Ali to u stvarnosti i nije baš tako i to je i poanta ovog članka, tj. Uvod u SEO optimizaciju jedne wordpress web stranice.

WordPress SEO – osnove

Već samo nekoliko osnovnih onsite SEO podešenja može dovesti do boljih organskih pozicija na Google tražilici, i baš zato pročitajte do kraja ovaj članak i primjenite savjete koje ćete ovdje dobiti. A nakon toga započnite i link building. Vidjet ćete da se i on uz pomoć pregršt savjeta koji postoje na internetu može kontinuirano raditi bez puno problema.

Ali vratimo se na naš wordpress i ono što Vam ovaj CMS nudi za Vaše web stranice. WordPress je po meni idealno rješenje kako za male tako i za srednje velike web stranice, upravo zbog toga što je relativno lak za održavanje čak i za nekoga tko nije tehnički stručnjak, a uz pomoć brojnih wordpress plugina, nema što nije moguće podesiti u wordpressu, pa tako i sve vezano za SEO.

Provjerite postavke vidljivosti Vaših web stranica

WordPress dolazi s ugrađenom opcijom za skrivanje vaše web stranice od tražilica. Svrha ove opcije je da vam da vremena za rad na svojoj web stranici prije nego što bude spremna za javnost.

Međutim, ponekad se jednostavno dogodi da Vam nakon puno uloženog truda i vremena promakne isključiti ovu mogućnost. Stoga, neka ovo bude prva stvar kod SEO optimizacije wordpressa koju ćete provjeriti. Osobito ako se Vaše stranice ne vide u rezultatima Google tražilice.

Jednostavno se prijavite u admin WordPress stranice i posjetite Settings »Reading

no_index

Ukoliko želite biti vidljivi u tražilicama, ova opcija mora biti deselektirana (kao i na slici u primjeru).

Korištenje SEO friendly URL strukture na wordpress stranicama

SEO friendly URL-ovi sadrže riječi koje jasno objašnjavaju sadržaj stranice i lako ih čitaju i ljudi i tražilice.

Neki primjeri SEO friendly URL-ova su:

Kada pogledamo ova dva URLa vidimo:

  • Da su URLovi lako čitljivi
  • Da je se lako može pogoditi koji je sadržaj na tim URLovima

A kako izgledaju SEO “neprijateljski” URLovi:

  • https://hr-seo.com/?p=15
  • https://hr-seo.com/archives/123

Kada pogledamo ova dva URLa, ništa nam nije jasno, tj. Namamo pojma na što ćemo naići ukoliko ih posjetimo.

Korištenjem SEO friendly URLova povećavaju Vam se šanse za dolazak na bolje pozicije u tražilicama, a kao što ćete i vidjeti u wordpressu se ova SEO stavka vrlo lako podešava.

Morate posjetiti stranicu Settings » Permalinks. Te odaberite neku od opcija koja Vam odgovara, a u kojoj URLovi jasno govore o čemu se pojedini URL govori.

seo-friendly-urls

Ukoliko je Vaša web nije nova, te ste već radili SEO, svakako prilikom promjene URL strukture kreirajte 301 redirekciju sa starih na nove URLove.

WWW ili bez-WWW

Za nove web stranice bitno je odabrati da li ćete Vaše URLove prikazivati sa prefiksnom WWW ili bez njega. Google na URLove sa i bez WWW gleda kao na dvije različite stvari, stoga ako ste u mogućnosti odlučite se za jednu opciju. Ukoliko je Vaša stranica starija, onda je Google vjerojatno već indeksirao ovu ili onu verziju, te se držite toga. A provjeriti ćete na način da u Google tražilicu unesete site:vasadomena.com
Google će Vam izlistati indeksirane URLove, a po njima ćete vidjeti imate li prefiks WWW ili ne. Te sukladno tome u wordpress i unesite ono što vidite.

Postavke možete postaviti tako da posjetite Settings » General. Dodajte željeni URL u polja “WordPress Address” i “Site Address”.

adresa

Dalje u tekstu ćemo se fokusirati na SEO rješenja koja zahtjevaju instalaciju SEO plugina Yoast SEO. Ovo je plugin koji mi koristimo na našem wordpress webu, te stoga i dajemo savjete koji su vezani za taj plugin.

Kreirajte XML sitemapu pomoću Yoast wordpress plugina

XML Sitemap je XML dokument sa svim stranicama koje su dostupne za indeksaciju web tražilicama kao što je Google. Kao takva XML sitemapa olakšava tražilicama pronalaženje cjelokupnog sadržaja za koji želite da bude dostupan za pronalaženje u tražilicama.

XML sitemapa sama po sebi ne pomaže u dolasku na bolje pozicije, već u indeksaciji i pronalaženju sadržaja koji ste objavili. Nakon što je odrežena stranica/URL indeksirana Google će joj i dodijeliti određenu poziciju.

Ako upotrebljavate plugin Yoast SEO, XML sitemapa se automatski kreira. Da biste pronašli svoju XML sitemapu, posjetite ovaj URL (ne zaboravite zamijeniti example.com vlastitim nazivom domene):

http://example.com/sitemap_index.xml

crawlmenu

Nakon što ste pronašli svoju automatski kreiranu XML sitemapu, potrebno je istu i dodati u Google search console.

Nakon što se ulogirate u Google search console za dodavanje mape idite na Crawl »Sitemaps
Nakon toga morate kliknuti gumb Add/Test Sitemap.

submit-sitemap-google-e1364466780875
U text box koji se pojavio dodajte URL XML sitemape koja se nalazi na http://example.com/sitemap_index.xml

Indeksiranje XML sitemape nije instant, što znači kako novododana sitemapa ima status pending. A već nakon nekoliko sati bi se trebali pojaviti i prvi podaci vezani za Vašu sitemapu.

SEO Optimiziranje vaših blog postova

Često, početnici čine pogrešku misleći da je instalacija i aktiviranje WordPress SEO dodatka sve što je potrebno. Ali ovo na žalost nije istina, za odlične SEO performanse potrebno je puno truda i podešavanja Vaših stranica.

seo-wordpress

Yoast SEO omogućuje dodavanje title tagova i meta description opisa na svaki blog post i stranicu. Pored toga Yoast SEO prikazuje i pregled onoga što korisnici vide kada Google pokazuje tu web stranicu.

Naravno, za maksimalan SEO učinak svakoj stranici/blog postu dodijelite jedinstveni title tag i meta description.

Nakon što ste napisali Vaš blog post, skrolajte dolje do odjeljka Yoast SEO i popunite text boxove za title tag i meta description.

Prilikom kreiranja title tagova i meta descriptiona potrebno je slijediti određena pravila, a o kojima smo već pisali ovdje:

Ispravno korištenje kategorija i tagova WordPressu

WordPress vam omogućuje organiziranje postova na blogu u kategorije i tagove. To olakšava upravljanje sadržajem prema temama i korisnicima da pronađu sadržaj koji traže.

Pored toga kategorije i tagovi također pomažu tražilicama razumijevanje strukture i sadržaja vaših web stranica.

Što su u biti kategorije i tagovi i kako ih koristiti?

Kategorije su namijenjene širokoj grupaciji vaših postova. Na primjer, na osobnom blogu možete imati kategorije poput glazbe, hrane, putovanja itd. Kategorije su hijerarhijske, pa možete dodati podkategorije na njih.

S druge strane, tagovi su specifičnije ključne riječi koje opisuju sadržaj pojedinačnog posta. Na primjer, blog post u kategoriji hrane može imati oznake poput salate, doručka, palačinki, itd.

Optimizirajte performanse vaših web stranica

Kod učitavanja web stranica nisu bitne sekunde već milisekunde, stoga je bitno da se stranice munjevito učitavaju kako bi posjetitelja zadržali na našem webu.

Od alata preporučem Google lightouse, koji će Vam dati dovoljno dobrih savjeta za poboljšanje rada web stranice.

Optimiziranje slika u WordPressu

Slike su zanimljivije od teksta, ali također traže više vremena za učitavanje. I tu trebate paziti, velike i slike visoke kvalitete mogu drastično usporiti učitavanje web stranice. Pazite da su dimenzije slike baš tolike kolike i trebaju biti, i nemojte dozvoliti da browser mora smanjivati veličinu slika. Pored toga koristite i nove formate slika (JPEG 2000, JPEG XR ili WebP) koji imaju bolju kompresiju od popularnih JPG ili PNG formata.

Pored pravilnog formatiranja slika, bitno je i koristiti alt tagove, tj opise slika. Ovi tagovi pomažu tražilicama da razumiju što je na određenoj slici.

Prijeđite na SSL / HTTPS

SSL (Secure Sockets Layer) tehnologija je koja šifrira vezu između browera i poslužitelja. A stranice koje prikazuju sadržaj preko sigurne veze imati će bolje pozicije od onih koje to nemaju.

Web stranice osigurane SSL-om označene su znakom lokota (U Google Chrome browseru) u adresnoj traci preglednika.

SSL certifikat možete čak dobiti i besplatno, a kako do besplatnog certifikata smo već objasnili u ovom članku.

I eto, to su generalni SEO savjeti za wordpress web stranice.
Što smo još pisali…


Kontaktirajte nas odmah

croimarketing
095 44 23 444
[email protected]
CroInternetMarketing